Pszczoły

Pszczoły są naprawdę fascynujące. Każda z nich ma do wykonania jakieś zadanie, a razem tworzą nierozerwalną jedność, która potrafi dokonywać niewiarygodnych rzeczy. Już na długo przed tym, zanim pszczoły pod koniec wiosny zaczną się roić, dla nich i dla pszczelarza rozpoczyna się najbardziej produktywny okres w roku. Razem z kwitnieniem leszczyn w lutym rozpoczyna się rozmnażanie pszczelich rodzin. Kiedy temperatury otoczenia przekraczają 12 stopni Celsjusza, pszczelarz robi pierwszy przegląd uli. Do zimnych ogrodników (do 15 maja) pszczele rodziny silnie się rozmnażają i owady potrzebują więcej miejsca na budowę plastrów. Pszczoły pilnie je wypełniają larwami, pyłkiem i miodem. Chociaż pszczoła miodna („Apis mellifera”) od czasów starożytnego Egiptu jest wykorzystywana przez człowieka, nadal pozostaje dzikim zwierzęciem, które żyje według własnych reguł. Pszczela rodzina także bez udziału człowieka jest tytanem pracy.
Należy wiedzieć, że barwne oznakowanie odróżnia królową od innych pszczół. Wyróżnia się ona także swoją wielkością. Jest jedyną w pełni rozwiniętą samicą, która może składać jaja i w ten sposób zapewniać potomstwo swojej rodzinie. Wbrew temu jednak, co sugeruje jej nazwa, pszczela królowa matka nie rządzi, lecz jest sterowana przez robotnice. To one decydują o tym, które larwy dzięki karmieniu mleczkiem pszczelim (specjalna substancja pokarmowa) wyrosną na królowe. W ciepłej porze roku królowa składa dziennie do 2 tysięcy jajeczek. Najpóźniej w czasie kwitnienia wiśni wylęgarnia robi się za ciasna. Trzeba wówczas umieścić w ulu dodatkowe ramki, które owady szybko wyścielają woskiem i wypełniają zapasami. Wtedy też nadchodzi pora pierwszego miodobrania. Często rodziny pszczele tak się rozrastają, ze chcą się podzielić i zaczynają się roić. Dla pszczelarza jest to sygnał, że przyszedł właściwy moment na połączenie kilku pszczół z nową królową. Wtedy pszczelej młodzieży pozostaje jeszcze dosyć czasu na gromadzenie zimowych zapasów i rozmnażanie, żeby następnej wiosny w pełni sił mogła się wyroić.
Fascynujące i kluczowe dla naszego świata istoty. Kto zapylałby wszystkie rośliny, które konsumuje, gdyby nie pszczoły?