Cielaki mięsne: przydatne wskazówki i cechy hodowlane

Hodowla bydła od wielu wieków żywi ludzkość, dając nam mięso, mleko i skóry. Oczywiście w ostatnich latach w wielu krajach szczególnie ważną rolę odgrywa bydło mleczne, ale cielaki mięsne nadal stanowią podstawę utrzymania wielu krajów (Kanada, Brazylia, Argentyna). Wynika to z faktu, że w ostatnich latach koszty mięsa i produktów mięsnych stale rosły. W związku z tym hodowla takich zwierząt staje się coraz bardziej opłacalna.
Cechy bydła mięsnego
Weźmy pod uwagę, że na świecie istnieje ponad tysiąc różnych ras bydła. Ale nie więcej niż sto z nich to bydło mięsne. Rasy te są bardzo mało wrażliwe na warunki klimatyczne i środowiskowe, mają dobrą odporność na różne choroby.
Jeśli proces ten jest odpowiednio zorganizowany, hodowla bydła mięsnego jest niezwykle opłacalna, ponieważ wymaga minimalnego udziału człowieka w tym procesie. Faktem jest, że takich krów się nie doi. Cielęta pozostają z matkami przez okres do ośmiu miesięcy i nie wymagają specjalnej opieki.
Cechy produkcyjne bydła mięsnego
Jeśli porównamy je z bydłem mlecznym, ich wydajność jest o wiele bardziej imponująca: 95 cieląt na 100 krów, a buhaje uzyskują 1050-1200 gramów czystego mięsa dziennie. Jednocześnie na każdy kilogram dodatkowej masy potrzeba tylko 6,5-7 jednostek paszy.
Znaczenie wyboru terenu pod hodowlę bydła
Należy zauważyć, że bydło mięsne osiąga wysokie wyniki tylko wtedy, gdy prawidłowo wybierze się optymalną strefę naturalną i klimatyczną. W Polsce hodowlą i sprzedażą cieląt zajmuje się na przykład firma https://www.rogofarm.pl/pl. Jeśli rasa nie jest przystosowana do danej strefy klimatycznej, zwierzęta mają znacznie obniżoną odporność na choroby, problemy z reprodukcją i długi przyrost masy ciała. Mówiąc prościej, baza genetyczna zwierzęcia zmaksymalizuje jego produktywność tylko wtedy, gdy będzie ono trzymane w takich samych warunkach, w jakich zostało wyhodowane.
Najlepsze wyniki uzyskuje się w przypadku ras bydła rasy Whitehead i Hereford.
W wieku zaledwie półtora roku Herefordy osiągają już swoją maksymalną masę ciała, a buhaje przybierają 1500 gramów dziennie. Średnio z każdego kilograma kości uzyskuje się co najmniej 5,5 kilograma mięsa. Zwierzęta tej rasy wyjątkowo efektywnie wykorzystują wszystkie rodzaje pasz stosowanych w ich hodowli. Na przykład, od urodzenia do uboju potrzeba nie więcej niż 11,3 jednostek paszy na kilogram przyrostu masy ciała. Jest to bardzo pochlebna cecha bydła mięsnego (prawie całego bydła, nie tylko rasy Hereford).
Warto również wspomnieć o rasie Aberdeen Angus, o której pisaliśmy już powyżej. Może się to wydawać dziwne, ale zwierzęta te są całkiem odpowiednie dla Polski, ale należy kupować tylko tych jej przedstawicieli, którzy zostali już zaaklimatyzowani w naszym kraju. W ciągu zaledwie 21 dni można uzyskać cielę ważące do 200 kilogramów, ze średnim dziennym przyrostem co najmniej 800 gramów.